Sinterklaasverkopen-2013Wat zijn de overeenkomsten tussen de uitgaven van Cyber Sint en de online uitgaven van Amerikanen afgelopen vrijdag op Black Friday en afgelopen maandag op Cyber Monday? Well.. de online groeipercentages komen aardig overeen. Cyber Sint gaf in de afgelopen weken 20% meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Het online groeipercentage van Black Friday, de dag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, bedroeg 15%. Op CyberMonday werd zelfs een online groei geregistreerd van 21% ten opzichte van een jaar geleden.

Vanochtend maakten we in het nieuwe distributiecentrum van PostNL in Waddinxveen de finale online cijfers van Cyber Sint bekend. Tussen 1 november en 5 december werd er voor 225 miljoen euro extra omzet genoteerd bij webwinkels. Dat is zoals gezegd maar liefst 20% meer dan in 2012, toen er voor 187 miljoen euro extra omzet bij webwinkels werd geboekt in dezelfde periode. Ten opzichte van een gewone week in 2013 is er in deze Sinterklaas periode zelfs 47% meer omzet. Een en ander blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en Blauw Research over de Sinterklaasaankopen 2013.

We zien overigens dat de trend van extra omzet voor de online winkeliers jaar op jaar doorstijgt. Was de groei vorig jaar nog 42% extra omzet per week, dit jaar is de online omzet gemiddeld 47% meer dan bij een gewone weekomzet. De gemiddelde online weekomzet tijdens de periode voor Sinterklaas komt hiermee in 2013 uit op € 140 miljoen. PostNL bezorgt deze weken 45% meer pakketten ten opzichte van een gemiddelde bezorgweek door het jaar heen. Gisteren gingen er op de topdag voor PostNL zo’n 730.000 pakketjes door de verschillende distributie- en sorteercentra. Ook op maandag kende PostNL al een piek, want het levert sinds korte tijd ook op zondag bestelde pakketjes op maandag keurig af.

Online Sint versus Black Friday en CyberMonday in de US
In absolute zin kan Cyber Sint natuurlijk niet op tegen online uitgaven van Amerikanen op Black Friday en CyberMonday. Op Black Friday, de dag na Thanksgiving, stegen de online omzetten met 15% naar een record van 1,2 miljard dollar. De omzet in de traditionele detailhandel daalde daarentegen met 2,9% naar 57,4 miljard dollar, aldus een survey van de Nationale Retail Federation.

Op CyberMonday, afgelopen maandag, stegen de online sales met 21% ten opzichte van 2012, volgens onderzoek van IBM. Opvallend daarbij het gegeven dat mobile commerce goed was voor 32% van de online site bezoeken: een stijging van 45% ten opzichte van een jaar eerder. Al met zoals gezegd Amerikaanse groeicijfers, die aardig overeenkomen met onze Nederlandse cijfers voor online Sinterklaas aankopen. Mogen we best trots op zijn.

Dan nog het traditionele Top 10 lijstje van meest gekochte online Sinterklaasproducten.

Top 10 online Sinterklaas kado’s 2013

  1. LEGO trein, Star Wars, Playmobil Winkelcentrum
  2. PlayStation 4 en games: PlayStation: Call of Duty Ghosts, FIFA14
  3. Speelgoed: Furby
  4. Tablets en smartphones
  5. Space Scooters
  6. Boeken: Saskia Noort (Debet) en Fernando Ricksen (Vechtlust)
  7. Monopoly Millionaire
  8. Gereedschapssets
  9. Marco Borsato (cd), Despicable Me 2 (dvd), Kinderen voor Kinderen 34 (cd), televisieseries (zoals Borgen, Penoza).
  10. Skylanders game en losse figuren

Bekijk hier de infographic (PDF)