Het ANVR-congres 2014 op Cyprus werd vanochtend geopend door ANVR-voorzitter en -directeur Frank Oostdam. In zijn welkomstboodschap vertelt hij over de uitdagende marktomstandigheden in de (online) reiswereld. De ANVR is een van de 24 brancheverenigingen die meedoen in het Shopping2020-programma (nu ShoppingTomorrow). Beter nog, Frank kondigde vanochtend aan dat ANVR gaat starten met Travel2020. Hij wil met de sector vooruit kijken naar de toekomst. Een top initiatief! Het was ook aanleiding genoeg om onze Jorij Abraham en GfK’s Marco Wolters te vragen het congres te openen met de belangrijkste bevindingen uit Shopping2020. Het eindrapport van Travel2020 staat gepland voor mei 2015.
Je vraagt je af hoe ondernemers alle ontwikkelingen kunnen bijhouden? Natuurlijk proberen we met Shopping2020 ondernemers in alle sectoren met visie, best practices, etc. bij te staan. Meer dan 650 experts werken momenteel samen in 30 expertgroepen. Maar dan nog. Laten we eens even kijken naar de ontwikkelingen van één dag. Pakken we zo maar even – ad random – de dag van eergisteren, 12 november. Dus even de dag van eergisteren op een rijtje.
Belangrijkste nieuws in Nederland is natuurlijk de komst van Amazon. Een voorzichtige entree in de Nederlandse markt, waar met de introductie van Kindle en de verkoop van e-books de eerste schreden richting Nederlandse consument worden gezet. In het FD van 11 november schrijft bijzonder hoogleraar Cor Molenaar in een opiniestuk dat niet de webwinkels, maar de fysieke winkels die nog niet online zijn het meest van de komst van Amazon te vrezen hebben. Het is een boodschap die velen niet willen horen, maar de ontwikkelingen elders in de wereld spreken in het voordeel van Molenaar. Sainsbury’s bericht gisteren over teruglopende omzetten door oprukkende discounters en doordat steeds meer Britten hun boodschappen online doen. Voor wie het niet weet, Amazon heeft een dominante marktpositie in de UK. Het veranderende consumentengedrag (meer online kopen) is lastig voor ketens als Sainsbury met veel winkelruimte op hun balans.
En passant weet de Chinese e-commercegigant Alibaba ook op dezelfde dag (ik reken het tijdsverschil even in mijn voordeel) maar liefst $9,3 miljard dollar aan producten te verkopen in China. Op één (1!) dag dus. Dat is zo’n beetje wat heel Nederland in de eerste helft van 2014 online besteedde! Vorig jaar was ik rond deze tijd in China en heb daar de enorme kracht van de Chinese e-commerce industrie mogen ervaren.
En dan opent in dezelfde 24 uur Jumbo in Nederland ook nog eens haar webwinkel. Het is de start van haar online activiteiten waar consumenten bij pick-up points hun bestelde etenswaren en huishoudelijke producten kunnen afhalen. Het zal de supermarktwereld niet direct op zijn grondvesten doen schudden, maar de toon is gezet. Volgens 440 Shopping2020 experts wordt in 2020 niet 1% (2013) van alle food online gekocht, maar zal dat aandeel groeien naar 14%. We zullen het zien.
Voor de reiswereld voorspellen de experts van Shopping2020 een online marktaandeel in 2020 van meer dan 80% voor vlieg- en pakketreizen. GfK’s Marco Wolters vertelde vanochtend dat uit de Thuiswinkel Markt Monitor blijkt dat in de eerste helft van dit jaar 34% van alle online uitgegeven euro’s aan reizen worden besteed. Daarbinnen is 67% online only aangekocht, 15% alleen in de winkel en 18% via een combinatie van online met het bezoeken van een reisbureau. Het zal u duidelijk zijn in welke richting de trends gaan. We leven in een disruptieve wereld, waar het uiteindelijk gaat om klantenbinden. Maakt niet uit in welke markt je zit. Connecting customers is van alle markten. Wordt een mooi congres hier in Cyprus.
De komende dagen meer blogs, onder meer over hoe Nederlandse B2C ondernemers aankijken tegen de komst van Amazon naar Nederland. Nieuw en recent Shopping2020-onderzoek hiertoe gaan we komende dagen publiceren.