Come Together – Boekblog #24

aug 29, 2020Blog, Boek

E-commerce draait om afstand: als koper en verkoper hoef je elkaar niet te ontmoeten. Maar we hebben ook een diepgewortelde behoefte bij elkaar te komen. Ook in vakkringen. Dat doen we eind oktober in hybride vorm met de Dutch E-Commerce Week. En dat doen we al sinds de allereerste dagen van e-commerce.

Retail One

Veel werd in die begindagen online nog niet verkocht. Maar er werd al veel over het fenomeen e-commerce gepraat. Onder meer tijdens de congressen en seminars die ook toen al werden gehouden.

Zelf mocht ik er in die tijd een bijdrage aan leveren met Retail One, het kenniscentrum dat we in 1999 openden op bedrijventerrein De Brand in ‘s-Hertogenbosch. Met sponsors als KPN, Microsoft, Lost Boys en Philips organiseerden we daar regelmatig bijeenkomsten voor vakgenoten. Hans Breukhoven hield bij de opening nog een bevlogen verhaal over de toekomst van online kopen en verkopen, inclusief verwijzing naar het nummer ‘Times they are a changing’ van Bob Dylan.

Elk jaar meer bezoekers

In de 21e eeuw bleef de behoefte aan congressen en seminars over e-commerce groot. Samen met BBP Media en met OGZ hebben we daar vanuit Thuiswinkel mede in kunnen voorzien. Events als de Webwinkel Vakdagen en Shopping Today trokken elk jaar meer bezoekers.

Die gestage groei van het aantal vak-evenementen is nu vrij abrupt tot stilstand gekomen. Maar de behoefte om samen te komen is gebleven. Met de Dutch E-commerce Week geven we daar eind oktober een nieuwe, hybride invulling aan. Op locatie in De Fabrique en online op je laptop, tablet of telefoon. En daarbij komt bij mij als vanzelf, na Dylan’s ‘Times they are a changin’, een andere klassieker uit de pophistorie naar boven. Een nummer dat ik minstens zo goed vind: ‘Come Together’ van The Beatles.

Dit is blog 24, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.