Het zijn boeiende tijden in China en de timing van onze derde ShoppingTomorrow reis is top: de Chinacrisis wordt op dit moment overal gevoeld. De beurs heeft zo’n 35% in waarde zien verdampen. Verkopen van auto’s zijn gedaald. Velen hebben fors geld verloren op de beurs. Chinese consumenten en shoppers zijn voorzichtiger in geld uitgeven dan voor de crisis. Maar een Chinese wijsheid laat zich vertalen in ‘angst biedt mogelijkheden’.

Hieronder een paar megatrends over de Chinese markt en de Chinese consument. Met dank aan GfK China en diverse bedrijfspresentaties van onder meer JD.com en Glamoursales.

1. Snelle urbanisatie

Sinds 2011 leven er meer Chinezen in stedelijke gebieden dan op het platteland. De verhouding is inmiddels 55-45%. Ieder jaar verhuizen er 15 miljoen Chinezen naar de grote steden: er zijn meer dan 100 steden met meer dan 1 miljoen inwoners. Meer dan 700 miljoen Chinezen leven in de grootste Tier 1 en 2 steden, meer dan 500 miljoen Chinezen leven in tier 3 en 4 steden.

2. Vergrijzing van de Chinese populatie

Een grote zorg voor de Chinese overheid is de vergrijzing van de populatie: er worden minder kinderen geboren, ondanks dat de één-kind-politiek is afgezwakt. In 2000 waren er 284 miljoen jongeren tussen de 0-14 jaar (23%). In 2014 waren dat er nog 225 miljoen (16%). Tegelijkertijd komen er steeds meer 60-plussers: 230 miljoen in 2000 (10%) versus 212 miljoen in 2014 (16%). Voor de Chinese economie betekent dit minder jonge consumenten en goedkope arbeid. Een ander probleem is de scheve verhouding tussen mannen (55%) en vrouwen (45%): 25 miljoen mannen zullen het in de komende jaren moeilijk hebben een vrouw te vinden.

3. Technologische ‘leap frog’

De Chinese consument heeft zich in de afgelopen jaren in een razend tempo alles wat digitaal is eigen gemaakt. Net zoals we ook in delen van Afrika zien, slaat de Chinese consument evolutionaire digitale stappen over. In een periode van minder dan 10 jaar is er een nieuwe generatie Chinese consumenten opgestaan die meer en meer weet wat hij wil, op zoek is naar kwaliteit en eigenheid tegen een redelijke prijs. De nieuwe middenklasse in de grootste steden zet vooral de toon. Zij hebben de weg naar het buitenland gevonden: in 2014 gaven 107 miljoen Chinezen 164,8 miljoen dollar uit in Japan, Hong Kong, Korea, US en Europa.

Het gebruik van smartphones in het dagelijkse leven is geëxplodeerd. Glamoursales (de Chinese Vente-Privee waar Jack Ma de afgelopen zomer nog in investeerde) verkocht rond kerst 2013 20% van alle producten via mobiel, een jaar later steeg dit naar maar liefst 52%! Inmiddels hebben 97% van alle mobiele gebruikers een social media account. WeChat is voor alle uitgaande informatiestromen (‘ik deel mijn ervaringen met’) de belangrijkste social media-bron (54%), maar voor alle inkomende informatiebronnen (‘wie inspireert mij, waar haal ik info op?’) is dat nog altijd Sina Weibo (28%). Maar WeChat is aan een forse opmars bezig (23%).

In mijn allerlaatste blog, begin volgende week te publiceren, meer over WeChat.