Er is veel te doen over de komst van Chinese webwinkels naar Nederland. Ikzelf heb enkele blogs gewijd aan de spectaculaire e-commercemarkt in China en de kansen voor Nederlandse bedrijven om naar China te gaan. Gisteren schreef Twinkle over de Chinese reus JD.com die haar handelsvolume verdubbelt, waar Emerce juist aangaf dat JD.com haar verlies vergroot. In deze blog een terugblik op een artikel van de Volkskrant van enige tijd geleden, waarin ik onder andere aangeef dat webwinkels in China steun krijgen van de Chinese overheid.

Stuntende Chinese webwinkels rukken op in Nederland
Chinese webwinkels storten zich op de Nederlandse markt. De webshops LightInTheBox en DealExtreme (DX) hebben hun site volledig in het Nederlands vertaald en de verwachting is dat er binnen afzienbare tijd nog veel meer zullen volgen. Ook sturen de bedrijven inmiddels wekelijks honderdduizenden marketingmails door Nederland, stelt Jacco Bouw, directeur van Webpower, dat namens tientallen Chinese webshops marketingmails verstuurt. Met extreem lage prijzen en zonder verzendkosten gaan de Chinezen de concurrentie aan met Nederlandse aanbieders als bol.com.

Zonder verzendkosten
Al langer leveren Chinese webwinkels producten aan Nederland zonder verzendkosten, maar tot voor kort richtten ze zich niet specifiek op Nederland. Inmiddels breiden meer webwinkels hun activiteiten in Nederland uit.

China-expert Jacco Bouw verwacht een enorme expansie van de bedrijven. ‘We versturen elke dag meer mails namens webshops. Nog zeker tien Chinese webwinkels openen de komende tijd in Nederland.’ Webwinkel LightInTheBox heeft in China Nederlanders in dienst om de website te vertalen.

Meer Nederlandse klanten
Ook de Chinese webwinkel DealExtreme bevestigt uitbreidingen in meerdere Europese landen, waaronder Nederland. Sinds dit jaar is de website in het Nederlands vertaald. Door meer marketing, eenvoudigere betalingsmogelijkheden en kortere levertijden wil het bedrijf meer Nederlandse klanten trekken. DealExtreme is aan de beurs van Hongkong genoteerd en realiseerde volgens de beursgegevens vorig jaar een omzet van 133 miljoen euro met 3,5 miljoen winst.

De Chinese bedrijven kunnen met Nederlandse webwinkels concurreren doordat ze zelfs producten van enkele euro’s zonder verzendkosten leveren. DealExtreme heeft naar eigen zeggen de verzendkosten ‘zorgvuldig beheerst dankzij samenwerking met sterke regionale partners’. Volgens experts schuilt daar meer achter. ‘De webwinkels krijgen ondersteuning van de Chinese overheid. Die zorgt dat zij goedkoop kunnen exporteren’, stelt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org.

Lage prijzen
Ook de lage prijzen zijn onderdeel van de expansiedrang, stelt Bouw. ‘Die zijn financieel niet houdbaar. De webwinkels hebben op dit moment puur als doel markt te veroveren. Ze maken forse kosten om in het westen voet aan de grond te krijgen.’

De grootte van de overheidssteun is onduidelijk, maar China heeft als doel de markt van webwinkels te veroveren. ‘In 2009 kondigden de Chinezen aan dat binnen vijf jaar één van hun webwinkels tot de twintig grootste van de wereld moest horen. Dat is gelukt. In 2019 moeten het er tien zijn.’

Ook Jongen verwacht een forse groei van buitenlandse webwinkels. ‘De markt voor webwinkels zal door de grote Chinese spelers een enorme impuls krijgen.’ Nederlandse webwinkels zullen het lastig krijgen, voorspelt Bouw. ‘Je kunt vrijwel alles wat je bij bol.com koopt goedkoper in China bestellen.’ Toch zullen de Nederlandse bedrijven niet volledig ten onder gaan. ‘Er zal altijd een groep blijven die bij Nederlandse webwinkels als Wehkamp bestelt. Voor meer geld krijg je ook meer service.’