Shanghai was het doel van het tweede deel mijn Zuidoost-Azië trip, o.a. in voorbereiding op onze derde e-commerce reis naar China, van 30 augustus t/m 4 september aanstaande.

Platteland profiteert van e-commerce

Ik ontvang thuis al een aantal jaren het Engelstalige China Daily News, een wekelijkse krant voor buitenlanders die geïnteresseerd zijn in de zakelijke ontwikkelingen in China. Er wordt altijd veel geschreven over e-commerce. In Shanghai lag de dagelijkse editie in mijn hotel zo voor het oprapen. Gisteren werd ik getroffen door een klein berichtje, waarin stond dat e-commerce het platteland van China succesvol verbindt met de meer welvarende oostkust. Een plattelandsfabriek in een afgelegen oord verkoopt succesvol landelijke producten via de marktplaatsen van Alibaba aan consumenten in heel China. Het artikel stelde met enige trots vast dat daarmee de leegloop van deze Chinese plattelandsgemeente een halt was toegeroepen. Er is werk en inkomen voor vele gezinnen, binnen en buiten de lokale fabriek, in distributie, marketing en sales.

Droom van Jack Ma, oprichter van Alibaba

Dit voorbeeld illustreert hoe e-commerce, wat breder gesteld, digitale technologie, in staat is bruggen te slaan tussen mensen, bedrijven en zelfs gemeenschappen. In China zijn dit soort gevallen exemplarisch voor de visie van Jack Ma, oprichter van Alibaba. Het was zijn droom eind jaren 90 om het Chinese platteland met behulp van internet en e-commerce toegang te bieden tot Westerse producten, die voor het Chinese platteland onbereikbaar waren. Hij wilde hen ook aansporen kleine e-commerce bedrijven op te zetten, waardoor zij zelf werk en inkomen kunnen genereren, die hen in staat stellen om vervolgens weer producten van elders te kunnen kopen. Uiteraard via de marktplaatsen in het Alibaba eco-systeem. Het is de basis geweest van het succes van Alibaba, waar mensen, kleine zelfstandigen, fabrieken en bedrijven met elkaar zaken doen en waar de traditionele business modellen B2C, C2C en C2B als in een nieuwe economische orde met elkaar vervlochten zijn.

Hoe verkoop je in China?

Thuiswinkel.org organiseert samen met ShoppingTomorrow een studiereis naar China. Na zomer reizen we af naar Hong Kong, Shengzen en Shanghai. Uiteraard maken we een uitstapje vanuit Shanghai naar Hangzhou, waar we de campus van Alibaba gaan bezoeken. We worden daar onder meer ontvangen door de CEO van Tmall Global, bij uitstek de portal voor Nederlandse bedrijven om zaken te doen met Chinese consumenten.

Meer is te vinden op thuiswinkel.org/chinareis.