Dat we in veel opzichten afhankelijk zijn van de Europese Unie blijkt deze week wel in politiek Den Haag. In allerijl moet een bezuinigingspakket aan de Europese Commissie gepresenteerd worden waaruit blijkt dat ons begrotingstekort niet groter is dan drie procent.

Brussel is niet meer los te denken van Den Haag en Nederland is geen eiland waarop we alles zelf bepalen. Dat geldt zeker ook voor webwinkels in Nederland. Veel wetten en regels worden in het Europees Parlement goedgekeurd en de Europese Commissie stippelt het beleid uit. Thuiswinkel.org zet zich in voor de belangen van webwinkeliers. Maar met belangenbehartiging alleen in Den Haag kom komen we er niet. Steeds vaker moeten we afreizen naar Brussel; want daar gebeurt het.

Invloed in Europa
Ik ben dan ook heel blij met de oprichting van Ecommerce Europe (ecommerce-europe.eu); de Europese koepelorganisatie voor webwinkeliers in Europa. Voor Thuiswinkel.org, een van de initiatiefnemers van Ecommerce Europe, gaat een wens in vervulling: een slagvaardige, nieuwe organisatie die altijd als eerste het belang van de webwinkelier voorop stelt. Wij zijn er van overtuigd dat we onze leden hiermee een grote dienst bewijzen en meer dan voorheen in staat zullen zijn om onze invloed uit te oefenen in Europa. Dit is niet alleen relevant voor wetgeving die van toepassing is op crossborder handel, maar ook voor onze Nederlandse wetgeving. Veel van wat in Europa besloten wordt, komt in een later stadium op de agenda te staan van het Nederlandse Parlement.

De juiste mensen en organisaties
Daarnaast zorgt Ecommerce Europe voor een goed Europees netwerk voor partijen die actief zijn in de e-commerce. Ook daar plukken onze leden de vruchten van. Bent u van plan om ook over de grens uw producten of diensten af te zetten? Ik ben ervan overtuigd dat wij u met de juiste mensen en organisaties in contact kunnen brengen in het buitenland. Daar helpen wij u graag bij. Bedrijven die in meerdere Europese landen zaken doen kunnen rechtstreeks lid worden. Toonaangevende toeleveranciers van de e-commerce branche zijn welkom als business partner. Verder kunnen organisaties die zich aan de Europese e-commerce industrie verwant voelen lid worden als ‘associative partner’.

Wilt u meer weten over Ecommerce Europe? Stel uw vraag dan via info@ecommerce-europe.eu of neem contact op met Thuiswinkel.org 

Samen staan we ook in Europa sterk!