Blijf leren! – Boekblog #16

Wie zich als (beginnend) professional in de ins en out van e-commerce wil verdiepen, heeft keuze genoeg. Hogescholen en universiteiten bieden programma’s aan, commerciële instellingen grossieren in cursussen over online, en bij onze Thuiswinkel.org e-Academy kun je gratis e-learnings volgen.
In de begindagen hadden we die opties nog niet. We moesten het in de jaren negentig doen met de binnen- en buitenlandse vakbladen en met de lezingen en boeken van goeroes als Kevin Kelly en Chris Anderson. Maar al snel kregen we in Nederland onze eigen e-commerce hoogleraren: Martijn Hoogeveen, Cor Molenaar en – wie weet het nog? – Roel Pieper. De Erasmus Universiteit was de eerste universiteit die eind 2001 de eerste lichting afleverde van 34 studenten met een master in e-commerce. Rotterdam zou een bolwerk van e-commerce expertise blijven met de leerstoel eMarketing & Distance Selling, die jarenlang mede door Thuiswinkel is gesponsord.
In de loop van de jaren is het aanbod aan e-commerce opleidingen toegenomen. Je hoeft maar even te googlen en het duizelt je van het aanbod aan cursussen over online. Mede om de kwaliteit te borgen, hebben we in 2015 vanuit Thuiswinkel de e-Academy opgericht, die opleidingen van HBO-instellingen certificeert.
Maar heb je die cursussen wel nodig? Zijn zakelijk instinct en intuïtie in de wereld van het online winkelen niet onmisbaar? Natuurlijk, het belang van ‘gut feeling’ valt niet te ontkennen. Maar je kunt anno 2020 eigenlijk niet meer zonder inhoudelijke kennis en opleiding. Dat geldt inmiddels op heel veel terreinen. Neem het voetbal: Liverpool werd gisteren kampioen van de Premier League, voor het eerst in dertig jaar. Behalve aan sterspelers als Virgil van Dijk en Georgino Wijnaldum is dat in belangrijke mate te danken aan trainer Jürgen Klopp. En wat niet iedereen weet: naast praktijkervaring heeft Klopp ook een studie Sportwetenschap aan de Universiteit van Frankfurt gevolgd.
In ons vak is het niet anders. Om in de Premier League van e-commerce mee te doen, kun je niet buiten een gedegen theoretische basis. En daarvoor moet je blijven trainen, oftewel: blijven leren!
Dit is blog 16, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.