Black Friday – Boekblog #22

aug 15, 2020Blog, Boek

‘Crazy Friday’ zag ik deze week boven een paginagrote advertentie van een webwinkel staan. Een slimme variant op Black Friday, dat er over ruim twee maanden aankomt. Black Friday bewijst eens te meer hoe snel e-commerce in Nederland vanzelfsprekend is geworden.

Wie had er een jaar of tien geleden in ons land van Black Friday gehoord? Vrijwel niemand. En dat terwijl het toch al heel wat jaren oud is. De oorsprong ligt in de jaren ‘50 van de vorige eeuw in de VS. Daar groeide het uit tot dé koopjesdag van het jaar. De dag na Thanksgiving vlogen de aanbiedingen de Amerikanen om de oren. En dus gingen ze massaal aan het shoppen.

Sinds een aantal jaren hebben webwinkels in Nederland Black Friday omarmd ook. Samen met Cyber Monday hebben ze er een koopjesweekend of – week van gemaakt. Al leken we in Nederland in Q4 met Sint en Kerst koopdagen genoeg te hebben, toch bleek de online consument er open voor te staan. Onderzoek dat we eind 2019 bij Thuiswinkel deden, laat zien dat Black Friday al in Nederland al helemaal ingeburgerd is. Vooral jongeren zien het als een nieuwe traditie.

Ongetwijfeld zijn veel webwinkels druk bezig met de voorbereidingen voor zowel Black Friday als Cyber Monday en – eerder in november – Singles’ Day. De afgelopen jaren was Black Friday goed voor een aanzienlijke groei in de onlineverkopen. Ik ben benieuwd of en hoeveel we daar dit jaar overheen gaan. De sales-events in de winkelstraat zijn door covid toch een beetje in duigen gevallen. Drukke winkels met klanten die zich voor de bakken met koopjes verdringen: dat soort massale taferelen kunnen we ons nu nauwelijks meer voorstellen. Online wel. Al hebben we daar de laatste maanden – zonder hulp van themadagen – al heel wat verkooppieken gezien.

Dit is blog 22, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.