B2B e-commerce groeit sneller dan ooit – Boekblog #29

okt 4, 2020Blog, Boek

We denken bij e-commerce al gauw aan de online shoppende consument. Maar B2B is niet minder belangrijk. ‘B2B e-commerce groeit sneller dan ooit’, schrijft de B2B-expertgroep op de site van Shopping Tomorrow.

Beginjaren

Het belang van B2B voor de opkomst van e-commerce valt niet te onderschatten. In 25 Jaar Online Winkelen in Nederland schrijven we er maar zijdelings over. Maar zeker in de beginjaren is de zakelijke markt cruciaal geweest. In 1998-99 was volgens Multiscope zo’n 60 procent van de online aankopen vanuit Nederland zakelijk van aard. Vooral soft- en hardware werd online veel verkocht.

Kruisbestuiving

We zien nu steeds meer kruisbestuiving tussen B2B en B2C. Consumenten hebben via Marktplaats en andere platforms ontdekt hoe ze ook zelf kunnen verkopen. En zakelijke gebruikers? Die willen de snelheid en het gemak dat ze shoppend als consument krijgen, ook in hun werk ervaren. De bluepaper van de B2B expertgroep van Shopping Tomorrow die binnenkort verschijnt, zal op deze en andere drivers van groei in B2B-e-commerce uitvoerig ingaan. Ik kijk ernaar uit!

Online klantbeleving

Een vraag die daarbij vanzelf opkomt is: wat doet corona voor B2B e-commerce? Sinds maart dit jaar zijn de vertrouwde beurzen, congressen en face-to-face-salesgesprekken vrijwel allemaal gecanceld. Volgens het recente B2B Marketing Trendrapport van Thuiswinkel.org-business partners Spotler en Beeckestijn Business School heeft dat een boost gegeven aan de aandacht voor B2B e-commerce.

Verbinding zoeken met de online klant: dat is in de zakelijke markt van nu cruciaal. De online klantbeleving zal daarbij ongetwijfeld nog belangrijker worden. Kortom, ook wat online en B2B betreft staan we nog maar aan het begin van de e-commerce revolutie!

Dit is blog 29, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.