Anders! Het thema van het jaarlijkse ANVR Congres voor de reissector. Waar oude traditionele reisagenten en touroperators, nieuwe online direct sellers en andere online of omnichannel reisspelers elkaar ontmoeten. Gespreksstof van de dag is het Oad-debacle. Gisteren al breed uitgemeten in de Telegraaf, in TravMagazine en vandaag zelfs met een Oad-paneldiscussie op het podium van het ANVR Congres. Met het wegvallen van Oad ook weer een traditionele reispartij minder op het congres in Dresden.

Lessen van Oad
Frank Oostdam, directeur van de ANVR, leidt met verve het congres als een professionele dagvoorzitter en spreekt in zijn inleiding over het vooruitkijken naar de toekomst met een extreme focus op de klant. Maar wel in een setting met nieuwe waarden, nieuwe samenwerkingsverbanden. Voor de reisbranche: met nieuwe, meer flexibele reisvoorwaarden, waarin de consument kan kiezen tussen meer of minder garanties, met nieuwe betalingsvoorwaarden tussen reisagenten en touroperators; met centrale databases waarin relevante klantgegevens in tijden van nood gedeeld kunnen worden, zodat consumenten die een reis geboekt hebben bij een failliete reisonderneming sneller geholpen kunnen worden.

Alles Moet Anders! Deze boodschap is helder. Maar volgens alle sprekers op de eerste dag van het congres moeten we het wel SAMEN doen. Reisagenten en touroperators, ANVR en SGR, offline en online.

10-Minuten Powerspeeches
Gerda van ’t Land van Landstede Buitengewoon Reizen maakt reizen voor mensen met een beperking mogelijk. Zij vertelde over de wijze waarop zij VERBINDING zoekt met de reisindustrie. Hedwig Wassing, oud-CEO van @Leisure / Belvilla, net met pensioen, spreekt over VERANDERINGEN. De reisbranche, maar ook de wereld die moet opleiden, moet veranderen. Die moet niet meer opleiden tot de functies voor het verleden, maar jonge mensen klaarstomen voor vakgebieden van de toekomst. Deze nieuwe tijd vraagt om nieuwe skills. Op nieuwe manieren gefinancierd. Wicher Meijer vertegenwoordigt de opleidingswereld vanuit o.a. NHTV. Wat gebeurt daar nu dan om het antwoord te vinden op de vragen van morgen? Het Holiday Decision Making onderzoek van NHTV laat zien dat het consumentengedrag van reizigers in sneltreinvaart verandert.
Laurens van den Oever, van GfK Retail & Technology, vertelt op zijn ‘afscheidsspeech’ – hij vertrekt binnenkort voor GfK voor 3 jaar naar Singapore – dat hij nog veel ruimte ziet voor effectiviteit en efficiëntieverbeteringen op basis van cijfers en (big) data. De Travel Scan is daarvan een goed en vooruitstrevend voorbeeld geweest. Meten is weten, maar meten is ook zweten. Data geeft de bedrijven de mogelijkheden op basis van nieuwe algoritmen de consument direct te bedienen.

Tot slot
Een van de krantenknipsels op het scherm: ‘Oad kan niet meer op tegen internetboekingen’. Een jaar of 3 geleden, op een van mijn eerste ANVR Congres bezoeken, sprak ik Julius ter Haar van Oad. Ik sprak met hem over ontwikkelingen in de markt en we kwamen al snel op offline versus online. Ik vertelde hem over alle kennis en kunde die bij ons in Thuiswinkel.org voorhanden is. Hij zou er op terugkomen, maar ik heb nooit meer iets vernomen van hem. Morgen dag twee van het ANVR Congres.