Derde dag van het ANVR congres in Dresden. In 1945 door de geallieerden met de grond gelijk gemaakt, nu -70 jaar later- bijna in oude glorie hersteld. Het congres bivakkeerde gisteren in de Volkswagen fabriek, die wereldwijd de VW Phaeton produceert. Het jaarlijkse KLM diner vond dus plaats in de showroom van de fabriek, waar door de organisatie ongetwijfeld fors voor is betaald. Betalen om te mogen bivakkeren in de showroom van een autoproducent. Alles Is Anders.

Harco van Uden, CEO van ITG Companies: 25 mio omzet, 8.000 pax, direct seller, met als belangrijkste merken: ExperienceTravel, Travelworld.nl en Wereldcontact, vertelt over de transitie die ITG Companies doormaakte de laatste jaren, vanuit het perspectief van het topklasse label Experience Travel. Productkennis bleek geen USP meer te zijn, maar een voorwaarde voor het boeken van een chique reis. ‘Ontzorging’ van klanten bleek een nieuwe must en voorwaarde voor nieuw klantgericht denken. Alles Is Anders.

Wat ook anders was dit jaar op het congres was de sfeer. Begrijp me niet verkeerd: de sfeer was top, onder en met elkaar, gezellig aan de bar. Helemaal niets mis mee. Sterker nog, misschien wel beter dan vorig jaar in Istanbul. Maar onderhuids broedde het toch, werd er hier en daar met vingers naar die ene gewezen. Of subtiel naar die ander geknikt. Viel af en toe het gesprek stil als die ene of die ander erbij kwam staan.

De zorgen in de traditionele reiswereld zijn groot. De verhouding tussen reisagent en touroperator staat op scherp. De komst van ZRA’s (Zelfstandig Reis Agenten) of van SRA (Store Reis Agenten) veranderen de reiswereld en verhoudingen. Oude business modellen staan op springen, nieuwe business modellen zijn nog onontdekt. De parallellen met andere branches en sectoren is daarbij opvallend. Ook daar zijn vergelijkbare ontwikkelingen en uitdagingen Dat moet aan de ene kant geruststellen. Aan de andere kant biedt het kansen om met en van elkaar te leren.

Eigenlijk is het niet zo ‘Alles Is Anders’ wat dat betreft en hopelijk kunnen we met Shopping2020 (nu ShoppingTomorrow) bijdragen om samen te werken aan een nieuwe wereld. Dresden deed er decennia over om te revitaliseren. Zoveel tijd is de reisbranche -en ook alle andere branches en sectoren- niet gegund.