Langzaam maar zeker nemen de smart apparaten voor thuis bezit van allerlei huishoudens in heel de Westerse wereld. Ze horen bij de slimme economie, die zelf één van de stuwende krachten is achter de metamorfose van wereldwijde retail. Slimme thuis-apparaten – Amazon Echo, Google Home, Apple Homepod, etc. – zullen naar verwachting een enorme hit zijn voor het cadeauseizoen van 2018. Alleen al in de VS wordt geschat dat het aantal verkochte devices zal verdubbelen, van 5,2 miljoen in 2016 naar 10 miljoen in de komende periode tussen Thanksgiving en Kerst.
Wat het geheim nu precies is van smart home devices? Hoe komt het toch dat talloze huishoudens overstag gaan voor dit soort slimme voice-response handigheidjes, in hun keukens, woonkamers, slaapkamers en garages? Het antwoord is eenvoudiger dan je misschien denkt.
Waarom zou je nog de moeite nemen iets in te typen?
Een vast onderdeel van mijn ochtendritueel was voorheen: de timer op m’n smartphone instellen om het perfecte eitje te koken. Om dat te doen moest ik m’n telefoon pakken, de timer selecteren en dan de tijd instellen op 4:40 minuten (zolang duurt een perfect gekookt eitje!). Gemiddeld kostte het me 20 á 25 seconden (tenzij de telefoon nog naast mijn bed bleek te liggen). Tegenwoordig zeg ik gewoon: “Alexa, stel de tijd in op 4 minuten en 40 seconden”, meer niet. Kost 4 seconden, elke morgen. Een besparing van kostbare seconden, elke dag weer (…). Maar waar het eigenlijk om gaat is dat het gewoon een stuk makkelijker is om te doen. Dus waarom zou je nog de moeite nemen iets in te typen?
Tijdsbesparing is een driver van consumentengedrag
Alles draait om tijd, dat geldt voor het eitje en talloze andere dingen. De Alexa’s en Home’s van de wereld gaan ons enorm veel tijd besparen, dankzij stem-interactie. De komende jaren gaat voice overál zijn. In de keuken kunnen we standaard bestellingen doen (“Bestel alsjeblieft alles wat ik elke week nodig heb om dinsdag taco’s te maken!”), of spullen na te bestellen (“Bestel alsjeblieft de keukenrol die ik altijd koop”). Stel je toch eens voor hoe handig het is om stemherkenning te gebruiken als je handen besmeurd zijn met bakmeel (“Lees alsjeblieft het cakerecept aan me voor”) of als je achter het stuur zit in de auto (“Zeg alsjeblieft waar ik rechtsaf moet”).
Slimme apparaten worden met de dag slimmer
In feite zijn slimme apparaten de eerste foefjes die aangedreven worden door zogenaamd machine-leren (‘machine learning’). In allerlei soorten en maten, om steeds meer te worden gecombineerd met schermen, om zo de stemherkenning te visualiseren. Recepten worden getoond, een routineklusje wordt uitgebeeld, je kunt stijladvies krijgen op basis van je kleding, enzovoort.
In veel opzichten zullen slimme apparaten voor thuis slimme persoonlijk assistenten worden. Ze zijn slim, doordat ze via machine-leren met de dag slimmer worden. Je kunt zelfs speaker-training sessies geven aan Alexa of Home. Voordat we het weten, zullen Alexa, Home en hun slimme soortgenoten onze beste huisvriend worden, of ons meest efficiënte PA.
Wat hebben retailers aan voice?
Als we een blik werpen op de toekomst, is het zonneklaar: voice is overal. Thuis, onderweg, in de winkelstraat en in winkelcentra. Amazon, Apple en Google zijn druk bezig met het ontwikkelen van allerlei maffe, handige en intrigerende apps die mensen kunnen gaan gebruiken om de stem-interactie-ervaring te verdiepen en verbeteren.
Amazon ontwikkelt nu wat ze noemt ‘Alexa skills’, zoals de Home Exercise Skill, een kookboek-op-maat, de Amazon Echo Movie Guide, de Alexa, Where’s My Car Skill, en meer. Retailers zijn net zo hard bezig met aardige handigheidjes, zoals bloemen of pizza bestellen, in samenwerking met 1-800-Flowers of Domino’s Pizza. Starbucks heeft een handige besteloptie, waarbij je via Alexa je vaste bestelling kunt doorgeven. Inmiddels zitten er meer dan 5.000 vaardigheden in de Amazon Alexa Skills Store geladen. Gemak (en een snufje luiheid!) dient de consument.
Het einde van afrekenen, het einde van bestellen
Amazon – en op een later moment, ook Google en Apple – heeft er veel voordeel bij, omdat mensen hun bestellingen direct kunnen betalen via hun Amazon account. Amerikaanse consumenten met een Echo gingen 10% meer besteden nadat ze een Amazon Echo hadden aangeschaft. Als je er even bij stilstaat, dringt het tot je door: gebruikers van Amazon Alexa die via stemherkenning heerlijk naadloos bestellen, maken werkelijk het einde mee van het tijdperk ‘bestellen en afrekenen’. De toekomst begint niet morgen, maar vandaag.
Deze blog (1) is er één uit een serie blogs die ik in New York heb geschreven – de bestemming van de vijfde Shopping Tomorrow studiereis (24-30 september 2017).