Aard.com of Amazon? – Boekblog #2

Het is begin 1994 als Jeff Bezos zijn goed betaalde baan op Wall Street opzegt. Hij gaat zich richten op internet. Bezos ziet als een van de eersten de ongekende mogelijkheden van e-commerce. Hij wil een ‘everything store’ openen, die online alle denkbare producten verkoopt. Maar je moet ergens beginnen. En dus start hij met boeken.
Wat wordt de naam?
Over de naam twijfelt Bezos in het begin nog. Op zijn shortlist staat ook Aard.com. Want met die Nederlandse naam verschijn je alfabetisch bovenaan in alle overzicht. Het wordt toch Amazon, naar de langste rivier ter wereld.
Ook in Nederland trekt Amazon de aandacht. In de media wordt Amazon vaak genoemd als succesvol e-commerce pionier.
Maar er zijn ook twijfels over de ambities van Bezos. Roel de Hoop, oprichter van het online warenhuis Hot-Orange, is absoluut niet bang voor de komst van Amazon. ‘Amazon wordt in Europa gezien als een boekenwinkel’, zegt De Hoop in 2000 in een interview. ‘Dat is een handicap voor ze.’ Hot-Orange heeft volgens De Hoop betere papieren om groot te worden in Europa.
Bruna en Amazon
In 2000 gaat Bruna CEO Ronald Pieters op bezoek in Seattle. Heeft de Amerikaanse onlinepionier interesse om in het Nederlandse Bruna te investeren? Dan zou Amazon meteen voet aan de grond in Nederland krijgen. Het is een prettig gesprek, maar zonder resultaat. ‘Nederland was in de ogen van Amazon te klein’, vertelt Pieters achteraf.
Eindelijk
We zijn inmiddels twintig jaar verder. Eindelijk is het zover: Amazon heeft een volwaardige Nederlandse webwinkel geopend. Van uitstel is toch geen afstel gekomen.
Dit is blog 2, gebaseerd op mijn boek 25 Jaar Online Winkelen in Nederland, gepubliceerd door Nubiz (2019). In dit boek breng ik voor het eerst, samen met historicus Wilbert Schreurs, de uiterst boeiende geschiedenis van e-commerce in Nederland in kaart.